En mulig vej ud af den nuværende klimakrise vil være at stoppe med al kødproduktion på globalt plan. Det vil ydermere fjerne en del CO2 fra atmosfæren
Tanken om en klode uden animalsk produktion er sat i verden af Michael Eisen, professor i molekylær- og cellebiologi ved University of California, Berkeley, og Patrick Brown, professor emeritus i biokemi ved Stanford University og administrerende direktør for Impossible Foods Inc., en virksomhed, der sælger plantebaseret køderstatninger.
Eisen, der er konsulent for Impossible Foods, og Brown, så på den kombinerede effekt af at fjerne dyreavl og genoprettet den naturlige vegetation de steder på jorden, der i dag anvendes til at huse og fodre husdyr. Det er cirka 30 procent af overfladen.
Resultatet var et fald i i niveauet af metan og lattergas, og samtidig omdannelsen af 800 gigaton (800 milliarder tons) kuldioxid til skov-, græs- og jordbiomasse. Det svarer til en reduktion af den samlede årlige globale CO2-udledning med 68 procent.
Vores arbejde viser, at afslutningen af dyrelandbrug har det unikke potentiale til markant at reducere atmosfæriske niveauer af alle tre store drivhusgasser, hvilket, fordi vi har undladt at reagere på klimakrisen, nu er nødvendigt for at afværge klimakatastrofe, siger Eisen.
En væsentlig årsag til den store langsigtede effekt, Eisen og Brown observerer, er, at dens fordele opstår hurtigt. Brown hævder, at dette viser, at eliminering af animalsk landbrug bør have lige så høj prioritet som at fjerne fossilt brændstof.
Det er ikke nyt for Eisen og Brown så at sige at gå i kødet på den animalske del af landbruget. De er begge veganere, og har haft tankerne om at nedlægge landbruget i mange år. Men frem for blot at argumentere for det, har de sat tal på.
Alle ved, at metan er et problem. Alle ved, at husdyr bidrager til den globale opvarmning på en eller anden måde. Men animalsk landbrug bidrager til den globale opvarmning på to måder: Det bidrager via emissioner og bidrager, fordi det land ellers ville indeholde kulstof. De fleste analyser ser kun på én af disse ting, påpeger Eisen.
De to forskere så gerne, at man fjernede al animalsk produktion i morgen, men mener, at man kunne gøre indenfor en tidsramme på 15 år. Det ville fjerne omkring en tredjedel af alle methanemissioner globalt og to tredjedele af alle lattergasemissioner, hvilket giver atmosfæren mulighed for at opnå en ny ligevægt ved lavere niveauer af begge.
Eisen og Brown anerkender, at den animalske produktion er vigtigt for den globale ernæring. Ifølge dem kommer 18 procent af kalorierne, 45 procent af proteinerne og 45 procent af fedtet fra dyr.
De mener dog sagtens, man kan klare sig uden.
Der er klare beviser for, at dyreavl kan erstattes uden at det kræve, at kødelskere går på kompromis med ernæring eller nogen af de sanselige fornøjelser, de elsker, mener Brown, der er ligesom Eisen er klar til den hede debat, de godt ved kan blive resultatet af deres fremlæggelse.
Kilde: Scitechdaily