Kig omkring dig. Det kan være du ser en have, en kollaga eller naturligvis denne tekst.
Men uanset hvilket billede, der danner sig i hjernen, er det meste faktisk skabt af hjernen. Nethinden kan bare bearbejde en lille del af den information, som kommer ind i øjet.
Konkret fungerer det ved, at øjet indsamler stikprøver af omgivelserne ved hele tiden at bevæge sig, mens hjernen efterfølgende fylder de mange tomme områder ud, så vi sidder tilbage med et skarpt billede af verden omkring os. Uden øjets bevægelser ville vi i realiteten være blinde for det meste af verden.
Det kan lyde som en lidt pudsig løsning, for hvorfor ser øjet bare ikke det hele. Det handler bl.a. om hastighed. En procent af verden omkring os er stadig en kolossal mængde information. Skulle vi forlade os på, at øjet kunne opfatte mere, ville alting tage alt for lang tid. Samtidig giver hjerne-løsningen os mulighed for at foretage meget komplicerede ting, som fx at køre bil.
Skulle vi indsamle al information og være lige opmærksom på alt, ville det at dreje i et kryds, ikke tage det øjeblik, som tilfældet rent faktisk er. I stedet ville vi skulle bruge minutter på at indsamle og behandle alle informationer, før vi rent faktisk foretog det sving.
Kilde: svt.se