Plantefonden er navnet på en pulje på 58 mio. kr., der åbner for ansøgninger i dag. Puljens mål er at støtte udviklingen af fremtidens plantebaserede fødevarer.
Plantefonden har rod i aftalen om grøn omstilling, og rummer i alt 675 mio. kr.
Fondens formål er at bidrage til at udvikle sektoren, så både vi herhjemme og i udlandet kan nyde godt af fremtidens danske plantebaserede fødevarer.
Udover at støtte projekter, der skal øge mængden af plantebaserede måltider i de danske maver, har Plantefonden også fokus på at støtte og fremme udviklingen af den danske produktion og eksport af plantebaserede fødevarer.
Det forventes, at der i de kommende år på globalt plan vil være stor vækst i efterspørgslen efter plantebaserede fødevarer, og det er derfor forhåbningen, at endnu flere danske landbrugere og virksomheder i fremtiden vil være med til at eksportere plantebaserede fødevarer til de internationale markeder.
Fødevareproduktionen udgør en stor andel af Danmarks klimaaftryk, og ud over at en større andel af plantebaserede fødevarer i produktionen og på vores tallerkener vil bidrage til at reducere danskernes klima- og miljøaftryk, så vil det også være godt for folkesundheden.
Derfor lægges der bl.a. op til at støtte projekter om rådgivning, oplysning og uddannelse af personale i offentlige og private køkkener ligesom udvikling af undervisningsmateriale til eksempelvis kokkeskoler.
Plantebaserede fødevarer er en vigtig brik i klimaindsatsen, og hvis forbrugerne skal have lyst til at spise mere grønt, kræver det, at man er bevidst om de muligheder og bæredygtige alternativer, der er. Derfor er det rigtig godt, at fonden nu åbner for ansøgninger, og jeg håber, at mange vil søge støtte, lyder det fra fødevareminister Jacob Jensen i forbindelse med åbningen af støttepuljen.
Puljen har åbnet til den 31. august
Kilde: Fødevareministeriet