Selv de bedst kvalitetssikrede metoder giver stort set værdiløse analyseresultater, hvis proceduren omkring sampling ikke er repræsentativ for det oprindelige udgangsmateriale. Det til trods har arbejdet omkring udvikling og optimering af metoder traditionelt fået mest opmærksomhed.
Inden for fødevareområdet er en repræsentativ sampling af afgørende betydning i forbindelse med risikovurderinger. Det kan have stor betydning ved udarbejdelse af valide næringsdeklarationer, eller når formålet er kalibrering af indirekte metoder til kvalitetssikring af fødevarer.
Helt aktuelt arbejdes der i et EU-projekt med test af prototype til in-line-bestemmelse af fedt i biprodukter fra okse- og svinekød, og tidligere har Danish Meat Research Institute (DMRI) arbejdet med fremskaffelse af tidssvarende data om næringsværdi i okse- og kalvekød. I begge projekter har planlægningen og udførelsen af en repræsentativ sampling været meget væsentlig. Arbejdet har i store træk fulgt DS-3077, der er en matrix-uafhængig standard, baseret på Theory of Sampling (TOS).
Læs mere om gennemførelse af repræsentativ sampling i artiklen Fra fedekalv til fødevaredata Dansk Kemi udgave 5.