Budskabet er blevet gentaget om og om igen – danske virksomheder er i stor stil ikke rustet til at modstå et cyberangreb, når det kommer. Det hedder nemlig ikke “hvis” længere.
Ti aktører forsøger nu at få virksomheder, ikke mindst SMV´erne, til at steppe op, og det sker via initiativet Hele Danmark øver.
Øvelsen går på, at der i løbet af oktober holdes mere end 20 fysiske events fordelt på 10 lokationer rundt om i hele landet, hvor man får mulighed for i realtid at prøve, hvordan det er at blive udsat for at hackerangreb og klædt på til, hvad man skal gøre hvis – eller nok snarere når, uheldet er ude.
Selve øvelsen varer i to timer, og den er relevant for alle som er involveret i kriseberedskab i virksomheden, og/eller som ønsker mere viden om hvordan særligt en cyberhændelse kan udspille sig.
– Cybertruslen mod Danmark er meget høj. I CFCS kan vi se, at danske netværk kontinuerligt bliver scannet for sårbarheder, hvor hackerne kan komme ind. Det betyder kort sagt, at alle danske virksomheder er udsatte. Og det er snarere et spørgsmål om hvornår end om hvorvidt, man bliver ramt. Derfor hilser jeg konceptet ”Hele Danmark Øver” velkomment. Øvelsen kan hjælpe virksomhederne med at blive bevidste om deres sårbarheder og træne dem i at håndtere et angreb, hvor svære beslutninger skal træffes under pres, siger Thomas Flarup, Chef i Center for Cybersikkerhed.
Og der er god brug for at få øget fokus på cybersikkerhed. Det viser en rapport fra TDC Erhverv. Kun 20 % af danske virksomheder har en beredskabsplan, der involverer alle medarbejdere, og hele 60 % af alle SMV’er som bliver ramt af et cyberangreb, går konkurs.
– Danmark er et af de lande i Europa, der er udsat for flest angreb. Vi er derfor særlig sårbare. Der er et stort behov for at uddanne og udvikle vores kompetencer inden for cybersikkerhed. Ligesom vi har brandøvelser og biler, der skal servicetjekkes, bør cybersikkerhed også prioriteres for at holde danske virksomheder klar og rustet til den dag, hvor det er deres tur til at blive ramt, påpeger John Henriksen, direktør i TDC Erhverv.
Idéen til den nationale cyberberedskabsøvelse er hentet fra Norge. Her er tilsvarende øvelser blev afviklet med stor succes, og det er da også den norske cybersikkerhedsvirksomhed, Secure Practice, der har udviklet og står bag beredskabsøvelsen.
Beredskabsøvelsen er gratis for virksomheder som deltager. Der kan dog maksimal deltage to fra samme virksomhed på samme event.
Ti aktører står bag initiativet: Center for Cybersikkerhed, IT-branchen, Industriens Fond, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Dansk IT, Alm. Brand, CISCO, Secure Practice og TDC Erhverv
Læs mere her: Hele Danmark Øver
Kilde: TDC Erhverv